De oorsprong van de extreme Cowboy Race naar de VS en België

VS

De Extreme Cowboy Race werd uitgevonden door de eerste "Extreme Cowboy" namelijk Craig Cameron.  Craig heeft verschillende onderscheidingen ontvangen als een echte cowboy in de VS, dus hij staat bekend als een "Cowboy clinicus", zijnde een van de beste "ruiters" van de Verenigde Staten. Hij werd benoemd tot lid van de Texas Cowboy Hall of Fame, evenals Culver Challenge Academy Hall of Fame.
Sinds de laatste vijftien jaar, is de EXCA, de hippische sport die zich  momenteel het meest ontwikkelt in de Verenigde Staten en Canada. Oorspronkelijk was de Extreme Cowboy Race een traject van zo snel mogelijk  diverse obstakels op basis van alles wat de cowboy en zijn paard in het werk dat hij deed op een ranch. Dat is waarom het regelmatig in de open, natuurlijke ruimte werd beoefend.
Dan, om praktische redenen, vond de race  plaats in een piste door het  zetten van kunstmatige obstakels en situaties, maar dit werkt ook het showelement in de hand.
Kampioenschappen worden elk jaar gehouden in alle staten van de VS en een wereldkampioenschap wordt jaarlijks in november gehouden om de wereldkampioen aan te wijzen.

EUROPAZweden is het eerste Europese land waar we het origine vinden van het europese avontuur  van de Extreme Cowboy Race.
Inderdaad, door Linda Ogren, die vele jaren in de Verenigde Staten woonde, en bevriend werd met Bill Cameron (Wereldkampioen Extreme Cowboy Race en toegelaten tot de Hall of Fame van exca).
Via hem lanceerde zij de Extreme Cowboy Race in haar eigen land en dit werd een groot succes. Op dit moment werden Zweden, Hongarije, Slowakije, Frankrijk en België erkend door de exca. Andere landen, zoals Duitsland, Zwitserland worden voorgedragen om toe te treden de exca Europa.België

Isabelle Voos en André Véris,  die op zoek waren om het westernrijden te diversifiëren, leerden Bill Cameron kennen via Linda Ogren.  Na een reis naar Zweden waar ze een intensieve clinic volgden van Bill Cameron, keren ze terug naar België om meteen een eerste wedstrijd bij Valley Ranch te lanceren. Deze organisatie was een groot succes en  kreeg veel belangstelling van de kant van de westernruiters.
Het daaropvolgende jaar werd een Challenge georganiseerd met de steun van een aantal ranch die popelden om aan het avontuur te beginnen. De BEXCA (Belgian Extreme Cowboy Race Association) werd opgericht onder toezicht van de exca. We zijn nu in ons vierde jaar van het avontuur, en het blijft een groeiend succes.


Het jaar daarop, in 2013, zien we de wijding van de eerste twee BEXCA kampioenen met Marine Aimé in Jeugd en Bruno Voyeux  in de Open Categorie.
In 2014, na een opleiding voor jury-leden onder leiding van Bill Cameron na onderworpen te zijn aan zijn examen, worden Emerson Clerfayt en en Jerome Van YCK  officieel door exca benoemde juryleden. Deze vooruitgang  gaf onze Belgische rijders de kans om hun punten door te exca erkennen en zo deel te nemen in Europa, maar ook in het WK ... in 2015, werden zes van onze ruiters opgenomen in de EXCA lijst ...! In 2016 treden onze ruiters buiten onze grenzen ... met onze eerste vertegenwoordiger in de Verenigde Staten, Kurt VERHOLLE die deel nam aan het WK in Texas met een  kwalificatie in de finale. In de Coupe de France op Equita Lyon namen André Véris, Marine Aimé,  Vicky Corstiaensen, Mattijs Werbrouck en Julie Tilquin deel en kon onze Jérôme Van YCK voor het eerst internationaal jureren.
En voor de toekomst ... we hebben nog steeds een hoop doelstellingen en nieuwe ideeën, dus twijfel niet!